De verschillende teams i.v.m. orgaantransplantaties van het C.H.U. te Luik kunnen u alle mogelijke transplantaties aanbieden met gebruik van levende of overledene donoren en dit zowel voor volwassenen – als pediatrische ontvangers.
Voor meer informatie gelieve ons te contacteren : info@transplantation.be

Transplantatie met een overleden donor :

Dankzij een zeer actief beleid i.v.m. prelevering van organen is de wachttijd van de patiënten op de wachtlijsten van het C.H.U te Luik bijzonder kort.

Om op een wachtlijst in een Belgisch centrum te kunnen geregistreerd worden, vereist de Belgische wetgeving dat u Belg bent of dat u in België of in een land van de Eurotransplantregio (Luxemburg, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Slovenië of Kroatië) een woonst bezit sinds meer dan 6 maanden.
Op aanvraag van de patiënt is een wijziging van centrum in de Eurotransplantregio altijd mogelijk.

Transplantatie met een levende donor :

Transplantatie met een levende donor is mogelijk voor de lever en de nieren.
De levende donor moet volwassen zijn (minstens 18 jaar), familie zijn of verwant zijn met de ontvanger.
Voor de niertransplantatie wordt 1 nier van de levende donor verwijderd door een laparoscopische techniek (kleine chirurgische incisies). Deze techniek vermindert de postoperatieve pijn alsook het verblijf in het ziekenhuis.
Voor de levertransplantatie wordt er slechts een deel van de donorlever verwijderd. De grootte van het te verwijderen deel is afhankelijk van de ontvanger. Deze interventies zijn niet zonder risico voor de donor. Voor een leverdonatie is het sterfterisico van de donor van 1 op 200.